Grenspalen 215 t/m 234 toegevoegd
Recentelijk heb ik grenspalen 215 tot en met 234 bezocht en gefotografeerd. De eerste tekenen van lente zijn al goed zichtbaar, zoals de narcissen bij grenspaal 221.
Alle grenspalen van 191 t/m 269 zijn nu in beeld gebracht. Dit omvat o.a. de hele grens van de hele provincie Antwerpen met Nederland. (Ruwweg vanaf Luyksgestel tot aan de Schelde).
Hier volgen een paar bijzonderheden van de laatste route.
Grenspaal 226 verdwenen!
In 2022 zag ik hem nog staan, maar nu staat grenspaal 226 er niet meer. In november 2022 heeft een vrachtauto hem omver gereden. Hij ligt nu te wachten bij de gemeentewerf van Zundert op…?
Klik in de virtuele tour op de knop in het menu voor foto’s van de aanrijding en de berichtgeving in de Zundertse Bode.
Grenspaal 224 staat verkeerd om!
In 2010 is deze grenspaal herplaatst.
Bijzonder is dat deze paal verkeerd om is geplaatst. Het wapenschild van Nederland moet hier aan de noordzijde van de paal zitten en het Belgische aan de zuidzijde. En die zijn omgedraaid. Dit is geen productiefout, want het paalnummer en jaartal 1843 staan wel op de juiste plaats t.o.v. de wapenschilden.
Verder valt op dat de tweeën in 224 een andere vorm hebben dan de meeste andere palen. En ook de N° wijkt wat af van de specificaties.
Verdere navraag leert dat deze paal is gemaakt door Decloedt-Decov uit Veldegem, België.
bron en verdere toelichting: groups.io/g/grenspalen
Grenspaal 216 onthoofd
Als je de paal vanaf Nederland benadert, zie je een mooie glooiende verdieping in het landschap. Op het laagste punt stroomt de Strijbeekse Beek. Naast de brug staat parmantig grenspaal 216. De knop ontbreekt echter. En aan de sporen te zien, ging dat met enig geweld.
Nummer 216 is niet de enige onthoofde grenspaal. Van de reeds door mij bezochte grenspalen blijkt ook 205 in de loop der tijd een stukje korter te zijn geworden. En mogelijk zijn er nog meer…
Gedenksteen El-Cid bij grenspaal 194
Na mijn bezoek aan grenspaal 191 had ik leuk contact met iemand van de gemeente Bergeijk. Deze informeerde bovendien naar de moeilijk leesbare gedenksteen bij grenspaal 194. De tekst luidt: “Hier viel El-Cid met een groot ruiter”.
De heemkundekring bleek hierover geschreven te hebben en dit artikel mocht ik ontvangen. Bekijk het door op het oogsymbool te klikken in de virtuele tour bij grenspaal 194.
Of ga hier naar de startpagina met meer uitleg over het gehele project over de grenspalen langs de Belgisch-Nederlandse grens.